Συμμετοχή εκπαιδευτών του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου στο πρόγραμμα Erasmus+ του EELI Crete με τίτλο Climate for Change and Social Inclusion.

 



Εκπαιδευτές του Δημόσιου ΙΕΚ Ρεθύμνου και άλλων δομών Εκπαίδευσης Ενηλίκων της πόλης του Ρεθύμνου, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στη ροή που οργάνωσε το Ίδρυμα Εκπαίδευσης EELI (European Education and Learning Institute). Το πρόγραμμα με τίτλο Climate for Change and Social Inclusion έγινε σε συνεργασία με τον φορέα Equis με σκοπό την ένταξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα προγράμματα σπουδών των Ενηλίκων.

Στην πόλη της Βαρκελώνης οι εκπαιδευτές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν αστικούς κοινοτικούς κήπους, αλλά και την κοινοτική σχολή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Montseny School. Εκεί παρακολούθησαν εισήγηση σχετικά με τη θεσμοθέτηση  των κήπων της γειτονιάς και τα οφέλη αυτής της πρωτοβουλίας και συμμετείχαν σε περιβαλλοντικό workshop. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στις πλατείες της Βαρκελώνης οι οποίες αναβαθμίστηκαν μετά την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων και γνώρισαν από κοντά τη σημασία της κοινότητας η οποία αναπτύσσει δραστηριότητες μέσα στον αστικό ιστό μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη όπως η Βαρκελώνη.

Οι εκπαιδευτές επισκέφτηκαν το πάρκο Guell του σημαντικού αρχιτέκτονα Antonio Gaudi το οποίο είναι το σημείο αναφοράς της πόλης και βίωσαν από κοντά το όραμα μια ιδανικής κηπούπολης προηγούμενου αιώνα όπου η φύση καθορίζει την οργάνωση του αστικού χώρου. Η αρχιτεκτονική του Gaudi που ενσωματώνει φυσικές μορφές σε κτήρια και έπιπλα δημόσιου και ιδιωτικού χώρου απασχόλησε τη ροή σε όλη της τη διάρκεια και ακολούθησαν επισκέψεις τον εκπαιδευτών σε άλλα κτήρια όπως το Casa Batlo, το Casa Mila αλλά και τον καθεδρικό ναό Sagrada Familia.

Την τρίτη μέρα οι εκπαιδευτές επισκέφτηκαν την περιοχή Poblenou, μια νέα συνοικία με μεγάλες κατασκευές αλλά και πρότυπα οικολογικά συστήματα παραγωγής ενέργειας insitu, ανακύκλωσης απορριμμάτων, συλλογής νερού και επανάχρησης του για της ανάγκες της τοπικής χλωρίδας.

Στον τοπικό σταθμό La Fàbrica del Sol οι εκπαιδευτές γνώρισαν μια νέα κοινοτική δομή για τη διαχείριση απορριμμάτων, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, και την συλλογική εργασία.

Τέλος οι εκπαιδευτές πήραν μέρος σε περιβαλλοντικό Workshop με θέμα την θαλάσσια ρύπανση σε μία ακόμα κοινοτική δομή εκπαίδευσης.

Άλλες επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις και γειτονικές πόλεις εμπλούτισαν το πολύπλευρο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Η εμπειρία του προγράμματος έδωσε στους εκπαιδευτές έμπνευση και την εμπιστοσύνη να προχωρήσουν σε επόμενες συνεργασίες μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τους για την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό ενίσχυσε τις γνώσεις και τις ικανότητες τους αλλά κυρίως θα αποτελέσει αφορμή για την ανάταση συνολικά της εκπαίδευσης στο Νομό σε όλες τις βαθμίδες και με περιβαλλοντική κατεύθυνση δρώντας πολλαπλασιαστικά.