Απαλλαγές από μαθήματα



Αιτήσεις απαλλαγών αποκλειστικά στο email του ΙΕΚ mail@iekreth.gr ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/10

ΦΌΡΜΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Α) «1. Σε περίπτωση που υποψήφιος καταρτιζόμενος διαθέτει πιστοποίηση στη χρήση Η/Υ και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου τουλάχιστον Β2, απαλλάσσεται από τα αντίστοιχου επιπέδου σχετικά μαθήματα, εκτός αν άλλως ορίζεται από τον Οδηγό Σπουδών. Ο υποψήφιος καταρτιζόμενος δεν απαλλάσσεται από την ειδική ορολογία σε ξένη γλώσσα, με εξαίρεση τα αναφερόμενα στην επόμενη παράγραφο.

2. Δίνεται στους καταρτιζόμενους η δυνατότητα απαλλαγής από τα μαθήματα στα οποία διαθέτουν πιστοποιημένο προσόν, μη εξαιρουμένων των εργαστηριακών και μικτών μαθημάτων, κατόπιν αίτησής τους στο οικείο ΙΕΚ και απόφασης του Διευθυντή, εφόσον προβλέπεται από τους οδηγούς σπουδών.»

Β) όσον αφορά τις αιτήσεις των καταρτιζομένων για απαλλαγή από μαθήματα όλων των υπολοίπων κατηγοριών, η απαλλαγή γίνεται με γνώμονα: α) τους Οδηγούς Σπουδών των ειδικοτήτων του ν. 4186/2013 και β) τους παλαιούς Οδηγούς Σπουδών (του ν. 2009/1992)για ειδικότητες για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί νέοι Οδηγοί Σπουδών και σύμφωνα με την ακολούθως παρατιθέμενη διαδικασία.

Η ακολουθητέα διαδικασία απαλλαγής από μαθήματα, ορίζεται ως εξής:
I. Για απαλλαγές από μαθήματα τα οποία έχει κατοχυρώσει ο καταρτιζόμενος σε ειδικότητες των ΙΕΚ, γίνονται δεκτές αιτήσεις οι οποίες:
α) είναι σαφώς διατυπωμένες / έχουν πλήρως συμπληρωμένα τα πεδία στο σώμα της αίτησης
β) έχουν συνημμένο Ατομικό δελτίο καταρτιζομένου
γ) έχουν συνημμένη εισήγηση του διδάσκοντος του κάθε μαθήματος του ΙΕΚ, από το οποίο αιτούνται απαλλαγής οι καταρτιζόμενοι.

II. Για απαλλαγές από μαθήματα λόγω πιστοποιημένων προσόντων καταρτιζομένων οι οποίοι είναι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γίνονται δεκτές αιτήσεις οι οποίες:
α) είναι σαφώς διατυπωμένες / έχουν πλήρως συμπληρωμένα τα πεδία στο σώμα της αίτησης
β) έχουν συνημμένο Αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος
γ) έχουν συνημμένο  Αναλυτική βαθμολογία και
δ) έχουν συνημμένο Αποσπάσματα του Οδηγού Σπουδών της σχολής στην οποία φοίτησε, που αφορούν στα μαθήματα που αιτείται απαλλαγής (ο οδηγός σπουδών πρέπει να είναι της ίδιας χρονικής περιόδου με την αναλυτική του βαθμολογία). Σε περίπτωση που δεν υφίσταται οδηγός σπουδών να προσκομίζεται βεβαίωση διδάσκοντος σχετικά με την διδαχθείσα ύλη.
ε) εισήγηση του διδάσκοντος του κάθε μαθήματος του ΙΕΚ, από το οποίο αιτούνται απαλλαγής οι καταρτιζόμενοι.

III. Για απαλλαγές από μαθήματα λόγω πιστοποιημένων προσόντων πέραν των ανωτέρω περιπτώσεων, γίνονται δεκτές αιτήσεις οι οποίες:
α) είναι σαφώς διατυπωμένες / έχουν πλήρως συμπληρωμένα τα πεδία στο σώμα της αίτησης
β) έχουν συνημμένα τα δικαιολογητικά τα οποία πιστοποιούν ότι διαθέτει τα προσόντα για την απαλλαγή του από τα μαθήματα που αιτείται.
γ) έχουν συνημμένη εισήγηση του διδάσκοντος του κάθε μαθήματος του ΙΕΚ, από το οποίο αιτούνται απαλλαγής οι καταρτιζόμενοι.

IV. Για την διασφάλιση της ποιότητας της διαδικασίας, προτείνεται πριν την απόφαση απαλλαγής από μαθήματα του Διευθυντή του ΙΕΚ, να προηγηθεί εισήγηση του διδάσκοντος του κάθε μαθήματος του ΙΕΚ, από το οποίο αιτούνται απαλλαγής οι καταρτιζόμενοι.