2017-1-EL01-KA102-035358 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

-- 2017-1-EL01-KA102-035358 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ [εγκεκριμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα]

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε το Δημόσιο ΙΕΚ Ρεθύμνου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ERASMUS+ 2018 που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο για το χρονικό διάστημα 16 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2018 προσφέροντας νέες ευκαιρίες στους καταρτιζόμενους αλλά και επιπλέον εφόδια για το επαγγελματικό τους μέλλον, συνδυάζοντας γνώσεις, εμπειρίες και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα αφορούσε την ειδικότητα Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων και είναι ενταγμένο στο ευρύτερο πρόγραμμα του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου που έχει εγκριθεί από το IKY (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) με χρηματοδότηση από την ΕΕ με τον γενικότερο τίτλο «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Με το βλέμμα στην Ευρώπη του αύριο» και αφορά συνολικά 4 ροές.

Συμμετείχαν 12 καταρτιζόμενες και 2 σύνοδοι υπεύθυνοι για την εποπτεία και διασφάλιση της ποιότητας της Πρακτικής Άσκησης, ενώ υπεύθυνος φορέας υποδοχής και κατάρτισης ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο μέσα από ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα κατάφερε να συνδυάσει την θεωρητική γνώση με την πρακτική επαλήθευση.

Η δεκαπενθήμερη κατάρτισή τους συνοδεύθηκε με τη λήψη του Ευρωπαϊκού Διαβατηρίου Κινητικότητας Europass.

Συγκεκριμένα στο διάστημα των 15 ημερών δόθηκε η ευκαιρία στις καταρτιζόμενες να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε έξι επιλεγμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Λευκωσίας γνωρίζοντας έτσι τον τρόπο λειτουργίας της προσχολικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, βλέποντας στην πράξη πως δουλεύουν οι συνάδελφοί τους, ενώ μέσα από την οπτική παρατήρηση δημιουργήθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση με αντίστοιχες εικόνες από την χώρα μας. Ενημερώθηκαν για το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας όπως εκεί ισχύουν, ενώ δόθηκε αρκετή έμφαση στις παιδαγωγικές μεθόδους και αρχές που ακολουθεί ο κάθε Βρεφονηπιακός Σταθμός.

Εμπειρίες μοναδικές που μόνο το πρόγραμμα Erasmus + μπορεί να προσφέρει.

Δεν έλειψαν βέβαια και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, απαραίτητα σε τέτοιου είδους δράσεις που άπτονταν της ειδικότητας με θέματα όπως πολυπολιτισμικές κατηγορίες παιδιών, διατροφή και υγιεινή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, διαχείριση άγχους των παιδιών, εκπαιδευτική νομοθεσία, ενώ υπήρχαν και διαλέξεις που αφορούσαν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Η όλη δράση ολοκληρώθηκε με πολιτιστικές επισκέψεις σε πόλεις του νησιού (Πάφος, Λεμμεσός, Λάρνακα, Αμμόχωστος) δίνοντας τη δυνατότητα στις καταρτιζόμενες να γνωρίσουν τις συνθήκες διαβίωσης και την κουλτούρα των Κυπρίων, αλλά και την μοναδική ιστορική και εκκλησιαστική κληρονομία του νησιού επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους και Ιερές Μονές όπως το Μοναστήρι της Αγ. Νάπας και την Ιερά Μονή Κύκκου.

Σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε την πόλη που διαμέναμε, την Λευκωσία, μια πόλη διχοτομημένη από τον εισβολέα που ζει την καθημερινότητα της με άσβηστη την ελπίδα κάποια στιγμή να ενωθεί με τον υπόλοιπο ελληνικό τομέα, αλλά και την βασανισμένη Αμμόχωστο που πριν την εισβολή του 1974 αποτελούσε την καρδιά της Κυπριακής οικονομίας και που μετά την απώλειά της τα ψαροχώρια της περιοχής αναπτύχθηκαν με ιλιγγιώδη ρυθμό σε σημείο που αποτελούν σήμερα τον κυριότερο τουριστικό προορισμό του νησιού.

Ιδιαίτερη στιγμή για όλους ήταν η επίσκεψη στο Ίδρυμα Θεοτόκος Λεμεσού, το οποίο έχει δημιουργηθεί με σκοπό τη δημιουργία θετικών συνθηκών ζωής και εκπαίδευσης σε παιδιά με νοητική αναπηρία και έφερε τους καταρτιζόμενους σε άμεση επαφή με δομές τέτοιου τύπου στην Κύπρο. Οι καταρτιζόμενες έπειτα από την ενημέρωση που τους έγινε από τους υπεύθυνους του Ιδρύματος είχαν την μοναδική εμπειρία να γνωρίσουν από κοντά ξεχωριστές περιπτώσεις παιδιών που με την φροντίδα των έμπειρων δασκάλων τους δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα.



Η μία από τις τέσσερις κινητικότητες αφορούσε στη μετάβαση των τριών στελεχών της διοίκησης του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου στο Κορκ της Ιρλανδίας για επτά ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάρια συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, και να κάνουν επισκέψεις σε φορείς που ειδικεύονται στο πεδίο.

Ο οργανισμός ΕΤΝ Training Vision Ireland επιλέχθηκε για τη ροή του διοικητικού προσωπικού στο Κορκ της Ιρλανδίας. Εκεί σε οργανωμένους φορείς το διοικητικό προσωπικό θα παρακολουθούσε εξειδικευμένα σεμινάρια και θα ερχόταν σε επαφή με αντίστοιχους φορείςεπαγγελματικής εκπαίδευσης της Ιρλανδίας.



Δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ιδανικότερο τρόπο ολοκλήρωσης των σπουδών τους οι καταρτιζόμενοι του 4ου εξαμήνου της ειδικότητας Προπονητής Αθλημάτων του Δημόσιου ΙΕΚ Ρεθύμνου , αφού για πρώτη φορά είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονιστή το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ( ΙΚΥ) Erasmus+ με τίτλο «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση : Με το βλέμμα στην Ευρώπη του αύριο». Πρακτική Άσκηση σε εξειδικευμένους φορείς και αθλητικές ομάδες του Ρίμινι , εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις συνδύασαν ένα πάζλ αξέχαστων εμπειριών που σίγουρα θα τις θυμούνται για πολλά χρόνια .

Το ταξίδι διήρκησε από 28/4 έως 13/5 με πρώτο προορισμό την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας το Μιλάνο το οποίο είναι οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Ιταλικού Βορρά αλλά και του ιταλικού χρηματιστηρίου . Είναι επίσης και από τα σημαντικότερα κέντρα λυρικής σκηνής στον κόσμο αλλά και πόλη μνημειωδών κατασκευών . Ανάμεσα στα σημαντικά μνημεία της πόλης ξεχωρίζουν ο καθεδρικός ναός Duomo , ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μέγεθος γοτθικός ναός του κόσμου, όπως επίσης και η Σάντα Μαρία ντελλέ Γκράτζια (Santa Maria delle Grazie) εκκλησία και μοναστήρι των Δομινικανών στην τραπεζαρία της οποίας βρίσκεται η τοιχογραφία του Μυστικού Δείπνου του διάσημου Λεονάρντο Ντα Βίντσι .

Επόμενος σταθμός το Ρίμινι, όπου πραγματοποιήθηκε το κυρίως μέρος της πρακτικής άσκησης των καταρτιζομένων σε ιδιωτικούς φορείς που είχαν επιλεγεί σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου και τον φορέα υποδοχής .Την ομάδα αποστολής αποτελούσαν 10 καταρτιζόμενοι και περιελάμβανε τρία αθλήματα εξειδίκευσης , καλαθοσφαίριση ,ποδόσφαιρο , και γυμναστική με βάρη. Οι φορείς που επιλέγηκαν αντίστοιχα ήταν το Basket Rimini Crabs η σημαντικότερη ίσως ομάδα της πόλης του Ρίμινι, η AC Rimini Calcio ομάδα της Serie B στην Ιταλία και το αθλητικό κέντρο Garden Sporting Center ένας πολυχώρος ειδικά διαμορφωμένος για εκγύμναση εντός και εκτός του γυμναστηρίου σε πλήθος ατομικών και ομαδικών αθλημάτων.

Η εμπλοκή τους στην παραπάνω διαδικασία ήταν άμεση αφού εκτός της παρακολούθησης προπονητικών μονάδων τους δόθηκε η δυνατότητα να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ημερήσια προγράμματα εκγύμνασης προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αθλητών διαφορετικής ηλικίας και ικανοτήτων ,ενώ η χρήση νέων τεχνολογιών στην προπονητική διαδικασία τους παρείχε ένα επιπλέον εφόδιο και δεξιότητες που δύσκολά θα μπορούσαν να αποκτήσουν αλλού.

Οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας Προπονητής Αθλημάτων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι πλέον σε θέση να εφαρμόζουν προπονητικά μοντέλα , έστω και σε πρώιμη σχεδίαση , που αφορούν κυρίως τις αναπτυξιακές ηλικίες, ημερήσια προπονητικά πλάνα που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για κάθε είδος αθλήματος στο οποίο θα εμπλακούν, ενώ απόκτησαν δεξιότητες που αφορούν τον τρόπο συμπεριφοράς των αθλητών μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Η συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων σε μια διαφορετική κουλτούρα, είτε επαγγελματική είτε εκπαιδευτική, σίγουρα αποτέλεσε παράγοντα διαμόρφωσης της αλλαγής στάσεων και συμπεριφορών στο μελλοντικό τους χώρο εργασίας και στη ζωή τους. Οι καταρτιζόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να εξοικειωθούν με διαφορετικούς ευρωπαϊκούς πολιτισμούς και θα ενισχύσουν έτσι την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Τους δόθηκε τέλος επίσης η δυνατότητα να αναπτύξουν περισσότερες πρωτοβουλίες και να αναλάβουν με συνέπεια τις ευθύνες τους. Αναβάθμισαν τα προσόντα τους και τις ικανότητες τους με απώτερο στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών τους.

Όσο για τις πολιτιστικές επισκέψεις που περιελάμβανε το πρόγραμμα οι εντυπώσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία .

Αρχής γενομένης από την πόλη διαμονής, το Ρίμινι , πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομία και με αξιοθέατα όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου γνωστότερου και Tempio Malatestiano ,η Αψίδα του Αυγούστου χτισμένη το 27 π.Χ ,η παλαιότερη ρωμαϊκή σωζόμενη σε όλη την Ιταλία, η βιβλιοθήκη Gambalunghiana με πάνω από 60000 τίτλους αρχαίων βιβλίων το Κάστρο του Σιγισμόνδου (Castel Sismondo) είναι λίγα από αυτά που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί .

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το Ρίμινι είναι συνδεδεμένο με μια από τις ενδοξότερες μάχες που έδωσε ο Ελληνικός Στρατός κατά του άξονα , αφού στις 21 Σεπτεμβρίου 1944 η 3η Ορεινή Ταξιαρχία εισήλθε πρώτη στην πόλη απελευθερώνοντας την και υψώνοντας την Ελληνική σημαία στο Δημαρχείο. Εκατοντάδες Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες έχασαν την ζωή τους στην μάχη αυτή με τον χώρος ταφής τους να βρίσκεται στο γειτονικό Riccione στο οποίο οι καταρτιζόμενοι δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν.

Άλλες προγραμματισμένες πολιτιστικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Σαν Μαρίνο , ένα ανεξάρτητο κράτος εντός της επικράτειας της Ιταλίας με πληθυσμό μόλις 33 χιλιάδων με το κάστρο χτισμένο στις κορφές του Μόντε Τιτάνο να δεσπόζει , την μεσαιωνική πόλη Ουρμπίνο (Urbino), Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco και την Μπολόνια γνωστή για τους πύργους και τις στοές της , σταυροδρόμι οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων . Ξεχωριστό μνημείο το Πανεπιστήμιο της που επισήμως θεωρείται και το αρχαιότερο της Ευρώπης χτισμένο το 1088.

Τέλος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις που περιελάμβαναν συγκεκριμένα αξιοθέατα σε Ρώμη , Βατικανό ,Φλωρεντία και Βενετία πόλεις μνημεία , που δύσκολα μπορεί κάποιος να περιγράψει με λόγια το μεγαλείο των κατασκευών.

Κολοσσαίο , Ρωμαϊκή Αγορά , Πλατεία Βιτώριο Εμμανουέλε,, Ναός του Αγίου Πέτρου , Σάντα Μαρία ντελ Φίορε, Παλάτζο Βέκκιο ,Παλάτι των Δόγηδων , μουσείο Ca’ Rezzonico και ο ναός Santa Maria della Salute με την εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντίτισσας από τον Χάνδακα Κρήτης ήταν μερικά από τα μνημεία που ξεχώρισαν στην διάρκεια των πολιτιστικών επισκέψεων.






Άλλη μια ειδικότητα καταρτιζομένων του Δημόσιου ΙΕΚ Ρεθύμνου, οι Βοηθοί Φυσικοθεραπείας, συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση : Με το βλέμμα στην Ευρώπη του αύριο». Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία από 16 έως 31 Μαρτίου 2018.

Αυτήν τη φορά την σκυτάλη πήραν από τους Βοηθούς Βρεφονηπιοκόμων , οι Βοηθοί Φυσικοθεραπείας με 12 καταρτιζόμενους , που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας , το Βουκουρέστι , για 15 ημέρες πραγματοποιώντας πρακτική άσκηση σε επιλεγμένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης και παρακολουθώντας εξειδικευμένα σεμινάρια από επιστήμονες του ιατρικού κλάδου.

Σκοπός του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονίζεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, είναι οι καταρτιζόμενοι να ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες σε διεθνές περιβάλλον , να αναπτύξουν προσωπικές ικανότητες , να βιώσουν διαφορετικές πρακτικές εκμάθησης με απώτερο στόχο να ενισχύσουν την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση τους στην χώρα μας ή στην ΕΕ γενικότερα.

Η επιλογή των φορέων που υποδέχθηκαν τους καταρτιζόμενους , έγινε από το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον εταίρο φορέα και περιελάμβανε δημόσια ιδρύματα όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Φυσιατρικής και Αποκατάστασης (Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie I.N.R.M.F.B), το Εθνικό Πανεπιστήμιο Φυσιατρικής και Αθλημάτων – Τμήμα Κηνισιοθεραπείας (Universitatea Nationala de fizicia si sport) και την Κεντρική Εθνική Κλινική Αποκατάστασης Νευροψυχοκινητικής «Dr.Nicolae Robanescu» (CENTRU NATIONAL CLINIC DE RECUPERARE NEUROPSIHOMOTORIE COPII και το Νοσοκομείο Κλινικής Έκτακτης Ανάγκης για Παιδιά (SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII «Maria Sklodowska Curi»).

Ακόμα οι καταρτιζόμενοι πραγματοποίησαν επισκέψεις σε ιδιωτικούς φορείς όπως η Clinica de Recuperare Medicala SportCare και το FIZIOHEALTH – CENTRU MEDICAL DE RECUPERARE .

Οι καταρτιζόμενοι παρακολούθησαν ομιλίες από καταξιωμένους καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου όπως o Dan Dumitrascu, ο Sebastian Diaconescu, ο Tάσος Πετρόπουλος, ο Dorin Popa .

Προσεχτική ήταν και η επιλογή της θεματολογίας στο γνωστικό τομέα των καταρτιζομένων και αφορούσε την τετραπληγία, σύγχρονες τεχνολογίες διάγνωσης και αντιμετώπισης κακώσεων και χρόνιων παθήσεων, βάδιση και παθήσεις βάδισης , λουτροθεραπεία, υδροθεραπεία, κινησιοθεραπεία , εφαρμογή kinesio tape κ.α. . Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις συνδύαζαν πάντα θεωρία και πρακτική άσκηση στους χώρους εργασίας, συνδέοντας άμεσα την θεωρία με την πράξη.

Ξεχωριστές στιγμές της πρακτικής άσκησης ήταν η συμμετοχή των καταρτιζομένων σε εκδήλωση με παιδιά με σύνδρομο Down , όπου όλοι μαζί χόρεψαν και κρητικούς χορούς με την καθοδήγηση των ιδίων . Αλλά και η επίσκεψη στον χώρο αποκατάστασης νευροψυχοκινητικών παθήσεων στο δημόσιο Νοσοκομείο του Βουκουρεστίου , National Clinic de Recuperare Neuropsichomotorie όπου εκτός από την ευκαιρία που είχαν να ξεναγηθούν , βίωσαν τη μοναδική εμπειρία να εμπλακούν στον τρόπο που τα video games ( σε δημόσιο νοσοκομείο τονίζουμε) , ειδικά σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα , βοηθούν στην αποκατάσταση τέτοιου είδους παθήσεων σε μικρά παιδιά .

Δεν έλειψαν και οι πολιτιστικές επισκέψεις , στοιχείο αναπόσπαστο του Erasmus+ ,που σαν στόχο έχουν να γνωρίσουν οι καταρτιζόμενοι την κουλτούρα , την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Μιας χώρας που συνδυάζει τη λατινική επίδραση με την Ορθοδοξία (η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι) αποτελώντας μια περιοχή συνάντησης τριών αυτοκρατοριών, της Ρωσικής, της Οθωμανικής και των Αψβούργων.

Είναι επίσης ένας τόπος που είναι στενά συνδεδεμένος με την Ελληνική Επανάσταση και την Φιλική Εταιρεία στην Μολδοβλαχία όπου σημειώθηκε η πρώτη επαναστατική ενέργεια εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821 με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Υψηλάντη . Ακόμη το Βουκουρέστι είναι η έδρα του Ρουμανικού Πατριαρχείου με πλήθος Ορθόδοξων Εκκλησιών και σημαντικότατων εκκλησιαστικών μουσείων .

Οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στο Μουσείο του Χωριού, στο Μουσείο της Ρουμανικής Ιστορίας, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γρηγόρη Αντύπα, στο Μουσείο της Πόλης του Βουκουρεστίου, όπως επίσης και στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας που στην συλλογή του περιλαμβάνει αυθεντικά έργα των Δομήνικο Θεοτοκόπουλου , Ρεμπράντ , Μονέ και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Ακόμα επισκέφτηκαν το Εθνικό Κοινοβούλιο, ένα εμβληματικό κτήριο, ανάμνηση της εποχής Τσαουσέσκου, που αυτή την στιγμή θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο κτίριο στον κόσμο .

Περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου το οποίο ασφυκτιά από ιστορικά κτήρια όλων των εποχών.

Ακόμα οι καταρτιζόμενοι πραγματοποίησαν επισκέψεις σε πόλεις της Τρανσυλβανίας , όπως το εκπληκτικό Brasov, το γραφικό Sinaia και το ιστορικό Bran με το ομώνυμο κάστρο έδρα του Βλαντ Γ΄ Τσέπες, γνωστού και ως Βλάντ Δράκουλα (ο γιός του Δράκου στα ρουμάνικα) ηρωική αλλά και παρεξηγημένη μορφή της Ρουμανικής ιστορίας , εθνικός ήρωας κατά του σύγχρονους ιστορικούς.